Pénteken kerül sor a Nemzetközi Lovas Szövetség „C” csoportjába sorolt országok, köztük Magyarország számára az olimpiai díjugrató kvótaszerző csapatversenyre Prágában. A starthoz álló csapatoknak a Nemzetek Díja szabályok szerint kétszer kell az olasz, Uliano Vezzani által épített 160 cm-es pályákat teljesíteni, amely során négy páros esetén a legrosszabb eredmény fordulónkként kiesik majd. Az olimpiai kvótaszerző verseny első két helyezett országa megváltja repülőjegyét Párizsba és indulási jogot szerez a XXXIII. nyári olimpiára. A magyar válogatottban két diósgyőri lovas is érdekelt lesz Szuhai Péter és Szuhai Gyula személyében.

- Nem tudom még hogy Qickchinnel vagy Chacco Girl Starral fogok indulni a csapatversenyben, ez a csütörtöki nap után fog eldőlni - kezdte Szuhai Péter. - Egyébként mindketten kiváló formában vannak, jól sikerültek az edzések szóval mondhatni kellemes teher a választás, mivel mindkét ló képes jól teljesíteni ezen a szinten. Én is jó formában vagyok, jó felkészülési versenyeken és utolsó edzéseken vagyok túl, de ami még fontosabb, hogy a lovak egészségügyi állapota is rendben van. Az olimpiai kvalifikációs versenyben pontosan és kimérten kell majd lovagolnunk, sok fog függeni a pályától, minden kis dolog számítani fog és a szerencsének is velünk kell lennie. Csapat szinten nagyon motiváltak vagyunk, a csapattársaim is oda tették magukat a felkészülés során. Megpróbáljuk majd kihozni a maximumot, szeretnénk leminősülni és kvótát szerezni, amire úgy gondolom, hogy megvan az esélyünk, viszont ehhez száz százalékban kell koncentrálni.  

- Lawisangossal, egy 10 éves fekete herélt lóval fogok indulni, akivel már három éve versenyzek - folytatta Szuhai Gyula. - Az olimpiai kvalifikációs versenyszámban egyelőre én vagyok az ötödik, tartalék versenyző így, ha bármelyik lovassal vagy lóval történik valami én helyettesítem őket. A kvótaszerző versenyszám előtt csütörtökön a vasárnapi nagydíj kvalifikációs számában fogok indulni, ha ez sikerül utána pedig a nagydíjon. Ha viszont netán történne valakivel valami, hiszen bármi megeshet, akkor pénteken a csapatversenyben is rajthoz állok. Én és a lovam is fel vagyunk készülve, ezért vagyunk itt. Németországban kemény edzésekkel készültünk két héten át, szóval jó formában vagyunk. Egy ilyen versenyben sok mindennek össze kell jönnie, sok rétegű dolog, lónak és lovasnak is egyaránt, plusz minden egyes csapattársnak. Sok mindenen múlik majd a végső helyezés köztük a mezőnyön, a pálya nehézségén és a magasságon is. Nekünk talán jobb lehet, ha minél nagyobb és nehezebb a pálya, így jobb esélyünk lehet az első két hely valamelyikére, mert ha könnyű lesz akkor minden más nemzetnek könnyű, és így bárki könnyebben célba futhat kevés hibával. Az első kettő közé kerülés a célunk, és van rá esélyünk, mert jók a lovaink és a lovasaink is.

A DVTK lovasai kedd délután érkeztek meg Csehországba, ahol a belovaglás után másnap az állatorvosi vizsgálatok következtek a programban, majd csütörtökön az utolsó főpróba az olimpiai kvalifikációs versenyszám előtt.